På friska arbetsplatser mår människor bra. Människor som mår bra tycker om att gå till arbetet, är mer motiverade, mindre sjuka och gör ett bra arbete. Bergslagens Arbetsmiljö är en företagshälsovård som hjälper och stöttar företag, myndigheter och organisationer i deras arbetsmiljöarbete.
Vi erbjuder olika hälsoundersökningar, både individuella och arbetsplatsinriktade. Hälsoundersökningarna ger en vägledning till insatser på både individ-, grupp-, och organisationsnivå med syfte att främja hälsosamma levnadsvanor och en god arbetsmiljö.
Arbetsgivaren är skyldig att utföra riskbedömningar i arbetet med syfte att ingen ska bli sjuk, skadad eller dö på grund av arbetet. Vi kan erbjuda hjälp och stöttning vid olika riskbedömningar.
Utbildningar för chefer och medarbetare är en viktig del i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Vi erbjuder ett flertal standard utbildningar men även utbildningar som anpassas efter kundens behov.
Vid vissa arbeten är det lagkrav att anordna medicinska kontroller. Vi erbjuder alla former av medicinska kontroller och utfärdar tjänstbarhetsintyg.
Vi kan erbjuda hjälp och stöttning i rehabiliteringsprocessen. Det kan gälla vid upprepad korttidsfrånvaro, längre sjukskrivningar, återgång i arbete samt anpassningar på arbetsplatsen.
Vi erbjuder samtalsstöd och handledning för medarbetare och chefer. Vi erbjuder även olika former av hjälp vid kris- och konflikthantering.
Vi erbjuder olika mätningar för att kartlägga hur medarbetare exponeras av olika ämnen, ljud eller vibrationer i det dagliga arbetet. Om gränsvärden överskrids finns lagkrav på att anvisa medicinska kontroller eller vidta andra åtgärder.
Vi erbjuder en rad andra tjänster såsom alkohol- & drogtester, vaccinationer m.m. Vi erbjuder även en del tjänster direkt till privatpersoner.
Arbetsmiljöverket har gjort en översyn av alla författningssamlingar och gjort om de 67 föreskrifter till 15 föreskrifter. De nya föreskrifterna/reglerna börjar gälla 2025 men finns redan att läsa på arbetsmiljöverkets hemsida.
Från och med 1 januari 2025 preciseras reglerna för andningsskydd, detta för att vara säker på att andningsskyddet faktiskt skyddar så som det ska göra. Syftet är att användaren inte ska bli sjuk, skadas eller dö av att andas in farliga ämnen.
Detta innebär att du som arbetsgivare ska se till att andningsskydd är individuellt utprovade. Det innebär alltså att varje andningsskydd ska vara särskilt utprovat för den som ska använda skyddet. Ett sådant krav finns redan i nuvarande regler om kemiska arbetsmiljörisker, kvarts och stendamm i arbetsmiljön samt i reglerna om asbest.
Läs mer om detta på Arbetsmiljöverkets hemsida.
© 2024 Bergslagens Arbetsmiljö AB |Personuppgiftspolicy |Cookies |Uppdatera cookie-inställningar